Du kender det garanteret selv: du har sat dig med en god kop kaffe i sengen, men pludselig spilder du kaffe ud over sengen og ned på madrassen. Du tror måske, at nu er uheldet ude, og du skal anskaffe dig en ny madras. Problemet kan dog løses! Du kan nemlig godt fjerne pletter fra madras og andre tekstiler, så det igen kan bruges. Vil du vide mere? Så læs med herunder, hvor du får en komplet pletfjerne guide.
Oliepletten
Oliepletten er en af de pletter, som folk oftest har sværest ved at fjerne. Oliepletten sætter sig nemlig øjeblikkeligt – både på tekstiler og en række andre materialer. Hvis oliepletten er fra almindelig madolie, er der dog en teknik, der ofte kan enten fjerne eller minimere pletten kraftigt. Du du skal gøre er at smøre pletten ind i neutralt vaskemiddel uden farve. Her gælder ordsproget jo mere, jo bedre! Herefter skal du putte det pletramte tekstil i en pose, indtil du er klar til at vaske den. Når du vasker det pletramte tekstil, vil oliepletten med stor sandsynlighed være væk.
Rødvinspletten
Ligesom oliepletten, kan rødvinspletten være enormt svær og uoverskuelig farve. Den røde farve sætter sig nemlig hurtigt fast og tørrer ind. Ønsker du dog alligevel at forsøge at fjerne en rødvinsplet, er der flere forskellige ting, du kan afprøve. Er rødvinspletten stadig våd, kan du prøve blot at skylle den af med vand. Har rødvinspletten dog nået at tørre ind, skal du igen have fat i vaskemidlet, ligesom du gjorde med oliepletten. Her er det igen med at give den gas med vaskemidlet overalt, hvor pletten sidder.
Blækpletten
Rigtigt mange tror, at det er fuldstændigt umuligt at fjerne blæk, når det først er kommet på tøjet. Derfor smider mange hurtigt tekstilet ud, uden at forsøge egentligt at fjerne det. Uanset om pletten er våd eller indtørret, kan du dog forsøge flere forskellige teknikker, der kan fjerne pletten. Er pletten stadig våd, kan du tage en klud med sødmælk, duppe den forsigtigt, og smide den i en 60 graders vask. Er pletten nået at tørre ind, er problemet straks værre. Her skal du nemlig bruge meget stærkere midler som eksempelvis sprit. Tag eventuelt en lille vatpind med sprit og dup på pletten. Her er det med at være forsigtig, da koncentreret sprit kan være farligt for tekstiler og tøj!
Blodpletten
Rigtigt mange tror, at blod ikke kan sætte sig på tøj og andre tekstiler. Derfor smider de blot det pletramte tekstil i en almindelig vask, når de har fået blod på tøjet. Dette er dog en stor fejl, hvis man ønsker faktisk at slippe af med blodpletten. Er du så heldig, at blodet endnu ikke er indtørret, kan du prøve at gnide den væk med lunken vand, og herefter smide den i vaskemaskinen. Er blodpletten dog allerede indtørret, kan du skulle bruge enten sprit eller chlor til at fjerne pletten. Her er det igen vigtigt, at du er forsigtig – især hvis du bruger chlor, da dette kan misfarve!
Kaffepletten
Den sidste plet på listen er kaffepletten. Dette er pletten, som de fleste oplever at få på tøj og tekstiler. Derfor er det også vigtigt, at man hurtigt lærer en, eller flere, teknikker, der kan fjerne disse kaffepletter. Er kaffepletten stadig frisk og våd, kan du lune mælk, duppe det på pletten og smide det plettede tekstil i en almindelig vask. Dette kan ofte gøre tricket! Har du dog ikke nået at fjerne pletten, før den er indtørret, skal du igen have gang i sød mælken. Her skal du bare give den gas, og give tekstilet en nænsom vask, når også sødmælken er tørret ind.